Themamiddag Galileo PRS op 6/10/2017

Galileo Public Regulated Service: wat het is en wat ermee mogelijk is

Op vrijdagmiddag 6 oktober 2017 organiseert het NIN in samenwerking met het Netherlands Space Office een themamiddag “Galileo Public Regulated Service: wat het is en wat ermee mogelijk is”.

De middag heeft als doel geïnteresseerden, waaronder zowel relatieve leken als professionele gebruikers, een beter begrip te geven van de PRS service zoals die door het Europese satellietnavigatiesysteem Galileo geleverd wordt en enkele toepassingsmogelijkheden die de service biedt.

De bijeenkomst zal plaatsvinden bij het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) te Amsterdam (routebeschrijving). Het programma ziet er als volgt uit (aanpassingen zijn nog mogelijk):

 • 13:30-14:00: Ontvangst en registratie
 • 14:00-14:05: Welkom (Michel Peters, NLR)
 • 14:05-14:25: Introductie tot de Galileo Public Regulated Service (Fabio Covello, ESA)
 • 14:25-14:45: Organisatie Galileo PRS gebruik in Nederland (Thomas Bleeker, NSO)
 • 14:45-15:05: PRS Receiver Ontwikkeling (Frank Wilms, Septentrio)
 • 15:05-15:30: Koffiepauze
 • 15:30-15:50: Resultaten PRS Testcampagne in Nederland (Judith van Bruggen, NLR)
 • 15:50-16:10: Secure Tracking Service: een PRS Toepassing (Bas van der Hoeven, CGI)
 • 16:10-16:30: Paneldiscussie met sprekers (gespreksleider: Willem Folkers, Folkline)
 • 16:30-17:30: Borrel aangeboden door NLR

Inschrijving vooraf is verplicht en er is een registratiekost van €10. Ga naar het Inschrijvingsformulier. Na het invullen van het formulier en ontvangst van de registratiekosten zal u per e-mail een bevestiging ontvangen van uw inschrijving.  Informatie over de betaling van de registratiekosten vindt u op het inschrijvingsformulier. Inschrijvingen worden afgesloten op 29/09.

Register

Let op: Deelnemers aan de themamiddag moeten een geldig identiteitsbewijs kunnen overleggen bij de receptie van NLR Amsterdam.

Workshop Vernieuwing in de General Aviation, 18/11/2017, Lelystad

Op zaterdag 18 november 2017 wordt de jaarlijkse Workshop voor de General Aviation gehouden op het vliegveld Lelystad.

Het thema voor dit jaar: Vernieuwing in de General Aviation.

De workshop wordt georganiseerd door het NIN en de KNVvL (Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart).

Naast de nieuwste technische ontwikkelingen op het gebied van elektrisch vliegen, ultra light vliegen met helikopters, autogyro vliegen komen ook onderwerpen aan de orde als MLA-beleid, financiering van luchtvaartopleidingen en de ontwikkeling van op jeugd gerichte stimuleringsprojecten. Een jonge luchtvaartenthousiast presenteert haar ervaringen als beginnend vlieger.

Experts op het gebied van luchtvaartopleidingen laten hun licht schijnen op problemen, mogelijkheden en uitdagingen.

Een static show is in voorbereiding.

Aanvang zal zijn om 10.00 uur met koffie. Tevens wordt gezorgd voor een lunch en er is na afloop een borrel voor geïnteresseerden.

In Memoriam: ir. Piet Sluiter

Bedroefd melden wij u het overlijden van ir. P. G. (Piet) Sluiter. Hij was onder andere jarenlang actief binnen de Werkgroep Verkenning Plaatsbepaling en Navigatie (VPN) van Geo-Informatie Nederland en het NIN. U kan hier een In Memoriam vinden. Het NIN wenst zijn familie, vrienden en omgeving veel sterkte toe.

15 Galileo satellieten operationeel

Twee bijkomende Galileo satellieten werden operationeel verklaard op 30 mei 2017. Dit zijn twee satellieten die met de laatste lancering in november 2016 in een baan om de aarde werden gebracht. Naar verwachting zullen de andere twee satellieten die tegelijkertijd werden gelanceerd binnenkort ook operationeel verklaard worden.

Momenteel bestaat de Galileo constellatie uit 18 satellieten waarvan 15 operationeel. De volgende lancering van vier satellieten is voorzien voor november 2017.

De toestand van de constellatie kan men steeds terugvinden op de website van het Galileo Service Centre: https://www.gsc-europa.eu/system-status/Constellation-Information

 

NIN op de European Navigation Conference 2017

De European Navigation Conference (ENC) wordt jaarlijks gehouden onder de auspiciën van de European Group of Institutes of Navigation (EUGIN) waarvan NIN lid is. ENC 2017 werd gehouden van 9 tot 12 mei in Lausanne. Onder de circa 300 deelnemers waren ook de voorzitter en penningmeester van het NIN.

Voorafgaand aan de conferentie vond een vergadering van EUGIN plaats. Tijdens die vergadering werd Tom Willems, penningmeester NIN, aangesteld als Secretaris van EUGIN. Daarnaast was er een vergadering over het European Journal of Navigation (EJN) en van de International Association of Institutes of Navigation (IAIN), waarvan NIN lid is.

Tijdens de openingssessie kondigde Dhr. Carlo des Dorides, Executive Director van GSA (European GNSS Agency), de beschikbaarheid aan van het ‘2017 GNSS Market Report’. Dit is een uitvoerig (gratis) referentiedocument dat tweejaarlijks wordt geüpdatet. Tijdens de openingssessie was er ook een bijzondere voordracht door Dhr. Claude Nicollier, de enige Zwitserse astronaut, die verhaalde over het navigeren van de Space Shuttle en zijn missies naar de Hubble telescoop. In een afzonderlijke sessie werd een status-update gegeven door vertegenwoordigers van de Galileo, GPS, GLONASS, QZSS en GAGAN systemen. Er was geen vertegenwoordiger van het Chinese BeiDou systeem.

Wat betreft het Galileo systeem was er bovendien op de volgende dag een plenaire toespraak door Dhr. Matthias Petschke, directeur van het Galileo programma bij de Europese Commissie.  Dhr. Petschke meldde dat de FOC (Full Operational Capability) fase van Galileo tegen eind 2020 bereikt zal worden. Als belangrijke differentiator van Galileo ten opzichte van de andere systemen haalde hij de volgende diensten aan: authenticatie ondersteund door de Open Service, PPP (Precise Point Positioning) op basis van de Commercial Service, en de RLM (Return Link Message) capaciteit van de Search and Rescue Service. Daarnaast is er werk aan de gang om Galileo te optimaliseren op het vlak van de ‘Time To First Fix’. Dhr. Petschke beschreef een aantal EU beleidsmaatregelen die het gebruik van GNSS inclusief Galileo zullen verplichten in een aantal toepassingen: ‘e-call’ (automatische noodoproepen bij ongevallen, verplicht in nieuwe auto’s vanaf 2018) en ‘smart tacho’ (digitale tachograaf voor de transportsector). Er wordt ook gewerkt aan beleidsmaatregelen rond ‘E112’ (lokalisatie van mobiele telefoons bij noodoproepen) en kritische infrastructuur.

Het grootste deel van ENC 2017 werd ingenomen door parallelle sessies in drie zalen met wetenschappelijke en technisch presentaties rond diverse thema’s. Bart Banning, voorzitter NIN, was voorzitter van de sessie ‘Atmosphere and Space Weather’. Tijdens de slotceremonie werd een presentatie gegeven over ENC 2018. Noteer alvast de data van de komende European Navigation Conferences:

 • ENC 2018: 15-17 mei 2018, Gotenburg, Zweden.
 • ENC 2019: 9-12 april 2019, Warschau, Polen.
 • ENC 2020: 11-14 mei 2020, Dresden, Duitsland.

Bijgevoegde foto’s (© 2017 E. Byrne, gebruikt met toestemming) komen uit de uitgebreide galerij op de conferentiewebsite.

 

Nieuw nummer European Journal of Navigation (Vol 15 Nr 1)

Het nieuwste nummer van het European Journal of Navigation (EJN) is verschenen. Dit nummer (Volume 15 Nummer 1) bevat onder meer de volgende artikelen:

 • Galileo and BeiDou in GNSS multi constellation for offshore positioning.
 • Sea Ferries Passage Advantage.
 • Methodology of optimizing routes for ships carrying dangerous goods with regard to the risk of collision with passenger ships in southwestern Baltic Sea.
 • Institutes Information.

Alle leden ontvangen EJN als deel van hun lidmaatschap. Indien u het EJN niet zou ontvangen, graag bericht aan het secretariaat van het NIN.