Veiligheid in de Praktijk – Workshop Recreatievaart, met praktijk op de scheepssimulatoren van Simwave, 14/4/2018

Veiligheid in de Praktijk
Workshop Recreatievaart
met praktijk op de scheepssimulatoren van Simwave

Bij de aanvang van het vaarseizoen 2018 organiseren het Nederlands Instituut voor Navigatie (NIN),  de Koninklijke Nederlandsche Motorboot Club (KNMC), de Nederlandse Vereniging van Kustzeilers (NVvK) en Simwave een symposium met als titel “Veiligheid in de praktijk”.

In een aantal splinternieuwe scheepssimulatoren van het onlangs opgerichte bedrijf Simwave (https://simwave.nl/) in Barendrecht zullen situaties worden gesimuleerd waar men in de praktijk het liefst niet in terecht wil komen. Het doel van de dag is om de deelnemers een beter inzicht te geven in de navigatie- en vaareigenschappen van grote schepen in de zee- en binnenvaart zodat de recreatievaarder in de praktijk beter zal  kunnen anticiperen op de manoeuvreereigenschappen en het  gedrag van grote schepen.

Het eigen vaargedrag weloverwogen kunnen  aanpassen in de interactie met grote schepen resulteert in meer veiligheid voor de recreatievaarders en een rustiger verkeersbeeld aan boord van de beroepsvaart.

Het onlangs geopende centre of excellence ‘Simwave, the most advanced maritime simulator centre in the world, located in Rotterdam’ stelt tegen kostprijs een aantal scheepssimulatoren voor binnenvaart en grote vaart beschikbaar waarop demoprogramma’s draaien die de doelstelling van de dag zullen ondersteunen. Hoewel de doelgroep wordt gevormd door recreatievaarders en zeilers, zijn ook professionals van de grote vaart en binnenvaart welkom. Hun extra inbreng tijdens discussies wordt zeer op prijs gesteld.

In aanvulling op de activiteiten in de simulators worden ondersteunende presentaties gegeven.

Datum: zaterdag 14 april 2018, aanvang 10.30 uur tot 16.00 uur.

Locatie: Pesetastraat 7 — 9, 2991XT Barendrecht.
Er is ruime parkeergelegenheid.

Programma (wijzigingen voorbehouden):

  • 10.00-10.30  Inloop met koffie
  • 10.30-11.00  Introductie SIMWAVE
  • 11.00-11.30  Visie van SIMWAVE op Veiligheid
  • 11.30-12.15  Broodjeslunch
  • 12.15- 15.45 Alle deelnemers volgen 3 simulatorsessies, een presentatie door Stentec en een presentatie door Pantaenius: de verzekeraar over veiligheid
  • 15.45-16.00  Forum en drankje

Leden van het NIN kunnen zich inschrijven via het NIN Inschrijvingsformulier à €45. Leden van de mede-organisatoren kunnen zich inschrijven via hun eigen vereniging à €45. Overige belangstellenden kunnen zich ook inschrijven via het NIN Inschrijvingsformulier à €55.

Het maximum aantal deelnemers is beperkt. Bij overschrijding van het maximum aantal wordt een wachtlijst ingesteld. De uiterste datum van inschrijving is gesteld op 26 maart.

Register